marți, 24 martie 2015

Personalitati ale
Colegiului National “Unirea”
De-a lungul timpului , fiind un liceul cu adevarat valoros,a gazduit sub acoperisul sau mai multe personalități de calitate a culturii romane , sub forma profesorilor sau  a invataceilor  Colegiul Național "Unirea”.  Printre care ii putem enumera cu mandrie , facand cinste liceului:

-Ion Basgan - inginer inventator
-Simion Mehedinți - savant de talie mondială, geograf, etnograf, om politic, prozator, filozof
-Ștefan Neagoe - autor de manuale, publicist
-Anghel Saligny - academician, inginer constructor
-Duiliu Zamfirescu - scriitor
-Constantin Parhon - medic endocrinolog și neuropsihiatru
-Mihail Steliade - poet, publicist, editor, traducător
-Tudorel Toader - jurist, profesor universitar
-Ovidiu Țino – matematician
-Ion Nestor - academician, istoric și arheolog
Apostol Constantin
            - prozator, traducător, publicist (1904 - 1985)
Cunoscut pentru “Amarul sânge al strugurilor” şi “Război cu zurgălăi”, Bucureşti, Editura Cartea Românească, 1971.




Apostoleanu Gheorghe
            -magistrat, om politic (1832 - 1895), doctor în drept la Berlin în 1853. Prim preşedinte al Curţii de Apel dinFocşani. Fost profesor de economie politică şi drept penal la Universitatea din Iaşi. Aprig luptator pentru Unirea Principatelor. El a stăruit la înfiinţarea gimnaziului “Al. I. Cuza”, devenit liceul “Unirea” din Focşani.


Arbore P. Alexandru
            - istoric, etnograf, publicist.
Lucrări ştiinţifice: “Schitia transdunareană”, ”Caracterul etnografic al Dobrogei sudice din epoca turcească până la 1913”, “Toponimie puteană”, “Însemnătatea cercetărilor etnografice pentru cunoaşterea poporului român”, “Câteva păreri cu privire la culturalizarea satelor”, “O încercare de reconstituire a trecutului românilor din Dobrogea”, ”Milcovia văzută de un călător străin în anul 1856 cu 17 stampe reproduse în text”










Mincu Ion
          - arhitect, inginer, profesor şi deputat român. Promotor al unui stil românesc în arhitectură, cunoscută şi ca arhitectură neo-românească, Mincu a integrat în operele sale specificul arhitecturii tradiţionale din România. Exemple în acest sens sunt Bufetul din Şoseaua Kiseleff (1882-1892), vila Robescu din Sinaia. Ca o recunoaştere a importanţei sale în evoluţia şcolii româneşti de arhitectură, începând cu anul 1953, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism din Bucureşti îi poartă numele.

Parhon I. Constantin
- medic endocrinolog şi neuropsihiatru român. În 1928 este ales membru corespondent al Academiei Române şi în 1939 devine membru titular şi preşedinte de onoare al acestui prestigios for ştiinţific. Deţine şi alte funcţii în cadrul organizaţiilor profesionale medicale: membru titular al Academiei de Medicină din Bucureşti (1935), membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale (1969), membru fondator al Societăţii de Anatomie din Bucureşti, al Societăţii de Biologie, al Societăţii Române de Neurologie, Psihiatrie, Psihologie
şi Endocrinologie. În 1946, regele Mihai înfiinţează
Institutul de Endocrinologie cu numele "C. I. Parhon".

Giurescu C. Constantin
- istoric, memoralist, membru al Academiei Române şi profesor la Universitatea Bucureşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu